In urma cu peste 160 de ani, un incendiu a mistuit o biserica din Capitala. In acea zi fatidica zeci de suflete, care se aflau la slujba, au pierit, iar trupurile lor au fost ingropate intr-o groapa comuna...
Cum pasesti in Centrul Istoric, pe langa Hanul lui Manuc, o biserica semeata iti apare la orizont. Este vorba de lacasul de cult Sfantul Anton, despre care folclorul urban spune ca e bantuit. Aici, cu aproape 2 secole in urma, zeci de credinciosi au murit intr-un mod ingrozitor: arsi de vii.
Incendiul, care a fost unul dintre cele mai violente din Capitala, a inceput pe 23 martie 1847, chiar in ziua de Paste, si a fost stins abia dupa cateva saptamani.
Zeci de spirite bantuie Centrul Istoric
Toata nenorocirea s-a petrecut in “Biserica Puscariei”, care acum poarta numele de Sfantul Anton.
Se spune ca toti acei oameni care au fost mistuiti de flacari au fost inmormantati intr-o groapa comuna, iar spiritele lor inca nu au parasit aceasta lume.
Multi au spus ca au auzit, in timp ce se plimbau prin pitorescul Centru Vechi al Bucurestiului, gemete stranii din aceea zona, dar nu au vazut pe nimeni care sa le faca.
Pe langa tragedie, s-a intamplat si un miracol
Batranii zonei spun ca atunci, in ciuda faptului ca zeci de persoane au ars de vii si lacasul de cult a fpst distrus pana la temelii, s-a intamplat un miracol. Mai exact, icoana facatoare de minuni a Sfantului Anton a scapat neatinsa de flacari.
De atunci, ea este adapostita biserica Sfantul Gheorghe Vechi, in timp ce hramul bisericii arse a fost preluat de Biserica Domneasca, aflata in apropiere. De asemenea, se spune ca dupa acel incendiu s-a dat un ordin ca toate usile lacaselor de cult sa se deschida spre exterior, nu spre interior.
Cum a inceput incendiul din ziua de Paste
Potrivit site-ului noutati-ortodoxe.ro, incendiul s-a pornit pe 23 martie 1847, chair in ziua de Paste. Atunci au ars 1.850 de cladiri, 1.142 de pravalii, 10 hanuri, 12 biserici si 15 oameni si-au pierdut viata.
“Asupra Bucurestiului s-a pravalit cu o furie de neimaginat parjolul iscat din pocnitura unei chei umplute cu praf de pusca de catre Costache Filipescu, tancul de 11 ani al cluceresei Zoita Druganeasca, explodata direct intr-un butoi cu pacura, neglijent depozitat in curte. In cateva clipe, limbile focului s-au repezit flamande pe doua directii, facand scrum 1.850 de cladiri, 1.142 de pravalii, 10 hanuri, 12 biserici si 15 oameni”,este mentionat pe noutati-ortodoxe.ro.
CITESTE SI
Mit sau adevar? CANCAN.ro a cercetat legenda orfelinatului bantuit din Centrul Istoric al Capitalei!
Mit sau adevar? CANCAN.ro a cercetat una dintre cele mai cunoscute legende de langa Capitala!
Pompierii au fost incurajati chiar de insusi Domnul Tarii Romanesti, Gheorghe Bibescu, care a venit la fata locului calare. Sursa citata mai mentioneaza ca “numai scoaterea spre seara a moastelor Sfantului Dimitrie cel Nou de catre mitropolitul Neofit si rugaciunile celor stransi in Dealul Mitropoliei au mai potolit vapaia. Focul a fost stins dupa cateva saptamani, iar pamantul s-a racit abia dupa inca o saptamana”. (A.S.)